Psychologische hulp

Psycholoog

Een psycholoog is een persoon die de patiënt helpt zijn probleem te begrijpen en te benoemen – we noemen het een diagnose. Om de diagnose betrouwbaar te maken, gebruikt de psycholoog een aantal verschillende onderzoeksinstrumenten, met andere woorden – dit zijn de beste manieren om te helpen bepalen waar de patiënt mee worstelt. Hierdoor kan de psycholoog de meest geschikte behandeltechniek kiezen. De onderzoeksinstrumenten omvatten – diagnostisch interview (intake) en psychologische tests. Het is belangrijk dat de patiënt tijdens het gesprek zoveel mogelijk informatie probeert te geven. Alle informatie kan waardevol zijn.

De psycholoog helpt niet alleen bij het beoordelen van de huidige leefsituatie of het kiezen van een behandelmethode, maar probeert de patiënt ook psychologisch op te leiden. Dankzij de grotere kennis is de patiënt beter in staat om met alledaagse moeilijkheden om te gaan en om verschillende situaties te begrijpen.

Voordat een psycholoog een vergunning krijgt om te oefenen, moet hij of zij een 5-jarige masteropleiding voltooien, een stage volgen en zijn specialiteit kiezen.

 

 

Een psycholoog, psychotherapeut en psychiater bij GGZ voor elkaar is een goed op elkaar ingespeeld team dat de patiënt integrale zorg biedt. Samen met de patiënt werken we aan de effecten van therapie en het behalen van de gestelde doelen.