Wat kan ik verwachten?

De effecten van therapie maken deel uit van het werk van zowel de patiënt als de therapeut. De belangrijkste bijdrage van de patiënt is motivatie. Patiënten met een pessimistische houding bereiken veel lagere gezondheidsresultaten.

Tijdens de behandeling is het creëren van een relatie tussen de therapeut en de patiënt een belangrijk element. De therapeutische relatie is onder andere een gevoel van gezamenlijk werken aan het probleem, overeenstemming tussen de patiënt en de therapeut over de doelen en doelstellingen van de therapie, de band tussen de patiënt en de therapeut.

De relatie met de therapeut zelf heeft therapeutische kracht, wat zowel door therapeuten als door de wetenschappelijke literatuur en vele gedocumenteerde onderzoeken kan worden bevestigd.

Niet alleen de motivatie van de patiënt, maar ook zijn geloof in het bereiken van resultaten verbetert de effectiviteit van de therapie. Hoop stimuleert de patiënt zijn betrokkenheid.

De voortgang van de therapie wordt tijdens het therapeutische proces regelmatig door de therapeut en de psychiater gecontroleerd. De resultaten – afhankelijk van de situatie – verschijnen geleidelijk en hun duurzaamheid hangt af van de duur van de therapie en de inzet van de patiënt. Uiteindelijk is het doel om niet-adaptief gedrag permanent te elimineren en zodanig te vervangen dat de nieuwe denkpatronen permanent in het leven van de patiënt worden genesteld en blijvende effecten helpen bereiken.