Hulponderwerp

Verdriet

Verdriet is een van de fundamentele emotionele toestanden. Samen met vreugde, angst en woede vormen ze de ruggengraat van de wereld van menselijke emoties. Vaak wordt het ervaren van verdriet geassocieerd met karakteristieke lichaamssensaties, gedragingen of gedachten. We binden het aan een gevoel van moedeloosheid, een gebrek aan bereidheid om activiteiten op te nemen, terugtrekking uit het sociale leven. Soms verandert de intensiteit waarmee we verdriet voelen in fysieke kwalen van psychosomatische aard.

Symptomen

Het ervaren van verdriet wordt meestal geassocieerd met veel onaangename gevoelens, vaak zijn de redenen voor verdriet situaties die we niet zouden willen ervaren, dus het lijkt natuurlijk om te proberen het te vermijden of te negeren. Ondertussen is het natuurlijke tegenwicht tegen verdriet de vreugde die vandaag zo wenselijk is. Het is goed om gelukkig en vol energie te zijn.

Het is onmogelijk om te verbergen dat er ook een sterke interactie is tussen emotie en lichaam. Onze houding (ingeklapte borst, verlaten armen, enz.), stemtoon en gezichtsuitdrukkingen zijn een uitdrukking van ervaren verdriet. Het lezen van de signalen van stromende emoties kan moeilijk zijn, het kan gemakkelijker zijn om de symptomen op te merken die uit het lichaam stromen. Daarom is het de moeite waard om naar je emoties te kijken wanneer:

  • vreemde, moeilijk te identificeren pijnen verschijnen,
  • onze houding begint anders te zijn dan normaal,
  • vertraagde bewegingen, het vermijden van activiteit,
  • gebrek aan eetlust of overmatige eetlust,
  • vaker dan normaal is er een huilbui of blokkade van huilen, de angst dat als we onszelf tot tranen toestaan, we ze niet kunnen stoppen,
  • gebrek aan energie, langdurig gevoel van vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, enz.

Oorzaken

Verdriet is een veel voorkomende en typische reactie van het lichaam op moeilijke situaties en ziekten. Deze emotionele toestand kan worden veroorzaakt door stress op het werk, wat leidt tot overbelasting. Een andere reden voor verdriet kunnen problemen in een relatie of giftige relaties met andere mensen zijn. Het gevoel van verdriet verschijnt niet voor niets. Het kan een stimulans zijn om te handelen en een informatie voor een persoon dat zijn levensstijl geen voldoening geeft en niet aan de behoeften wordt voldaan.

Wanneer een persoon niet weet wat zijn verdriet veroorzaakt, is het een goed idee voor hen om na te denken over dat gevoel wanneer ze het op het punt staan te krijgen. Bij gebrek aan tijd worden sommige problemen in het onderbewustzijn geduwd en maken ze zich op het minst verwachte moment bekend.

Behandeling

Tijdelijke depressieve stemming, verdriet dat komt en gaat is een natuurlijke ervaring van ieder mens. Verdriet als gevolg van een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld verlies van een dierbare, scheiding, enz. is een adequate reactie van het lichaam en we moeten nergens last van hebben. Wanneer deze aandoening echter op tijd aansleept, kunnen we niet herstellen of lijkt het erop dat het zonder duidelijke reden is verschenen, het is de moeite waard om het advies van een specialist in te winnen. Wanneer het moeilijk is om weer in balans te komen met behulp van methoden die tot voor kort afdelingen, er is een gevoel dat een depressieve stemming eigenlijk begeleidt ons voor altijd of zal duren voor onbepaalde tijd, een bezoek aan een psycholoog kan nuttig zijn. Verdriet is niet hetzelfde als depressie, maar beïnvloed door sterke emoties is het moeilijk om een nuchter beeld van de situatie te hebben. Daarom kan praten met een psycholoog, therapeut of psychiater helpen de ziekte uit te sluiten, een terugkeer naar evenwicht te vergemakkelijken en te kijken naar de mechanismen die gepaard gaan met verdriet.