hulponderwerpen

angst voor de dood

Het overlevingsinstinct, dat voortkomt uit de noodzaak om de soort te behouden, is de drijvende kracht achter elk levend wezen. Mensen en dieren zijn uitgerust met een “vecht of ren”-mechanisme, geactiveerd in een tijd van levensgevaar. De mens voelt echter, naast angst in het aangezicht van gevaar, nog steeds een existentiële angst voor de dood. Bewustzijn van iemands sterfelijkheid werd geboren met hogere mentale functies m.in, het vermogen om abstract te denken. Dit fenomeen wordt tanafobie genoemd. Wanneer de angst voor de dood constant begint te zijn en het dagelijks functioneren verstoort, is een goede diagnose en behandeling noodzakelijk. Morbide angst voor de dood treft ongeveer 4% van de bevolking. Mensen die lijden aan tanafobie hebben de neiging om voortdurend de verzekering te zoeken dat ze niet sterven. Ze studeren buiten de norm, zoeken naar symptomen van ziekten op internet, passen een restrictief, rigide dieet toe.  Angst voor de dood gaat ook gepaard met de overtuiging dat de zieke persoon niet in staat zal zijn om met een mogelijke ziekte om te gaan, dat hun dood pijnlijk en lang zal zijn en dat de kinderen die het dichtst bij hem staan zullen lijden.

oorzaken

Angst voor de dood kan worden veroorzaakt door verschillende angsten. Een van hen kan de angst voor het onbekende zijn. We weten immers niet echt wat en waar we gaan sterven. We hebben ook geen idee wanneer dit zal gebeuren en onder welke omstandigheden. Niemand van ons heeft de kans gehad om dit mysterie eerder te kennen. Voor gelovigen kan angst ook betrekking hebben op de kwestie van het eeuwige leven. Aan de ene kant is het een zekere hoop voor hen, aan de andere kant, hoe het eruit zal zien. Er is angst voor de gevolgen van zonden, of de mens nu gered zal worden of niet, en het is de angst voor de gevolgen van zonden die de vreugde van het sterfelijk leven verstoort. Ernstige angst kan ook plaatsmaken voor het vooruitzicht van lijden dat voorafgaat aan de dood, als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, letsel opgelopen bij een ongeval. De dood wordt ook geassocieerd met het verlaten van dierbaren. En ook hier kan er een pathologische angst zijn dat een persoon niet in staat zal zijn om dingen gedaan te krijgen, schulden af te lossen, en dus zullen zijn geliefden problemen hebben. Angst in deze zin is ook de angst voor hoe anderen het zonder zullen redden in het leven. Dit probleem kan vooral sterk zijn voor ernstig zieke mensen – jonge ouders die bang zijn voor het lot van hun kind wanneer ze geen vader of moeder meer hebben.

symptomen

Tanatofobie zorgt ervoor dat de persoon die eraan lijdt begint plaatsen, onderwerpen en gebeurtenissen in verband met de dood te vermijden: begraafplaatsen, begrafeniscentra, begrafenis, programma’s met betrekking tot het balsemen van lijken, het werk van een forensisch patholoog. Dergelijke opvattingen worden dan veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • hartkloppingen,
  • ademnood,
  • overmatig zweten,
  • verlamming,
  • hoofdpijn en duizeligheid.

Bovendien kan een persoon die lijdt aan tanafobie constant nadenken over de dood, zelfs zonder enige reden om dit te doen, of enige informatie over de ziekte van een geliefde of een vriend onmiddellijk overwegen in de categorie van dreigende dood.

Angst voor de dood kan leiden tot depressieve stoornissen, angststoornissen, allerlei fobieën, opdringerige gedachten of nachtmerries.

behandeling

Bij de behandeling van overmatige angst voor de dood wordt een bezoek aan een psychiater of psychotherapeut gecontroleerd. De eerste van de specialisten houdt zich bezig met het stellen van de juiste diagnose en de tweede – verdere behandeling. Het is moeilijk om er met anderen over te praten als je paniekerig bang bent voor het einde van je leven. Psychotherapie is in dit geval de wens voor de patiënten met tanafobie om de vreugde van het leven te herwinnen – om hier en nu te zijn, en niet alleen om zwarte scenario’s te zien in alles wat hen ontmoet.