Hulponderwerpen

Verlies van interesse

We functioneren normaal, we doen hetzelfde als anderen, maar ons leven is weggespoeld uit positieve emoties, grijs en zonder vooruitzichten. Dit is hoe mensen die lijden aan verlies van interesse de wereld overnemen.

Symptomen

Patiënten ervaren vaak niet alle soorten genoegens, of ze nu sensueel, lichamelijk, emotioneel of spiritueel zijn. Ze genieten niet meer van hun favoriete bezigheden, ze verliezen hun verlangen om hun hobby’s te cultiveren, ze worden onverschillig voor de successen van henzelf en die van hun familieleden, ze stoppen met het proeven van hun favoriete gerechten, ze willen niet naar de bioscoop, kopen iets nieuws om te dragen , of ontmoet vrienden. Ze zeggen vaak dat hun leven een beetje zo grijs is geworden.

Oorzaken

Interesse verliezen is vaak een van de symptomen van depressie. Het kan ook gepaard gaan met andere psychische aandoeningen, zoals abulia, anhedonie, schizofrenie en andere waanpsychoses die het gevolg zijn van verschillende percepties van de werkelijkheid. Mensen die verslaafd zijn aan psychoactieve stoffen hebben soortgelijke gevoelens.

Behandeling

Meestal is naast psychotherapie ook farmacotherapie behandeling nodig, althans in de beginfase van de therapie. De patiënt moet gemotiveerd zijn om een behandeling te ondergaan, en dit is uiterst moeilijk vanwege het verlies van alle belangen. In therapie is het belangrijk om de oorzaken van de staat van motivatie te achterhalen en te proberen een oplossing te vinden om het probleem bij de bron te elimineren. Het is essentieel om de patiënt te mobiliseren en te motiveren en hem te ondersteunen in zijn acties, zodat hij de positieve effecten ervan kan zien. Farmacotherapie behandeling, aan de andere kant, omvat de toediening van antidepressiva en geneesmiddelen die de wil van de patiënt om te handelen en motivatie verhogen – bijvoorbeeld geneesmiddelen die de afgifte van dopamine verhogen.