hulponderwerp

Stress

Stress is de reactie van het lichaam op allerlei ervaringen en gebeurtenissen, meestal van onaangename aard. Deskundigen schatten dat ten minste 70% van alle bezoeken aan artsen worden veroorzaakt door kwalen en ziekten die verband houden met ernstige chronische stress. Hoewel leven zonder stress niet mogelijk is, is het toch mogelijk om het te leren beheersen. Stress speelt een uiterst belangrijke rol in het leven. Het vergemakkelijkt de vorming van nieuw adaptief gedrag, de verbetering van het oude, bijdragend aan de ontwikkeling van het individu. Dit is het geval bij korte termijnstress, stress genaamd. Langdurige stress (distress) is een chronische stress, wat leidt tot aandoeningen van het functioneren van het lichaam.  Genetische aanleg voor psychische stoornissen of somatische stoornissen kan worden onthuld. Overmatige en chronische activering van specifieke neurale paden in het centrale zenuwstelsel kan leiden tot pathogene ontwikkeling van specifieke psychische stoornissen.

oorzaken

De oorzaken van stress kunnen heel veel zijn. En ze hoeven niet altijd negatief te zijn. We worden benadrukt door moeilijke relaties met de baas of collega’s, maar ook door onze eigen bruiloft, wat een langverwachte gebeurtenis is. Het kan stressvol zijn om te verhuizen, een lening aan te nemen, van woonplaats te veranderen of voor een kind – school, maar ook om een geldige beloning of … vakantie. Voorbereiden: het vinden van accommodatie, vervoermiddelen veroorzaken ook stress. De meest voorkomende oorzaken van stress zijn problemen op het werk en in een relatie, overlijden van een geliefde en echtscheiding. Voor veel mensen kunnen zelfs de gebruikelijke levensmoeilijkheden echter zo stressvol zijn dat het hen leidt tot negatieve symptomen van de psyché en fysiologie. Het tempo van het leven in de moderne wereld, de enorme hoeveelheid informatie, de behoefte aan constante concurrentie, genereren alomtegenwoordige en allesomvattende stress.

symptomen en effecten

Onderschat de eerste tekenen van stress niet. Iedereen reageert anders op stress. Sommigen hebben maagproblemen, anderen hebben een versnelde hartslag, lijden aan slapeloosheid, verslechtering van het geheugen. Voorbodes van stress kunnen gebrek aan eetlust of periodes van honger, prikkelbaarheid of lethargie zijn. We zijn afwisselend warm of koud, de stemming verslechtert, we kunnen angsten hebben. Dergelijke signalen mogen niet worden onderschat.

Stress heeft meestal negatieve effecten op het menselijk lichaam. Het kan angst, angst en andere stoornissen van de psyché en een aantal somatische stoornissen veroorzaken, gemanifesteerd als ziekten en kwalen van de kant van het lichaam. Symptomen van stress van de psyché zijn onder andere: angst, depressie, prikkelbaarheid, stemmingswisseling, woede, verhoogde nervositeit, verminderde zelfingenomenheid, agressie, tremor, nerveuze tics, verhoogde cafeïne-inname, alcohol en trein naar andere stimulerende middelen, slaapstoornissen, niet-omgaan met taken (allemaal “gebrek aan tijd”), verminderd libido (gebrek aan verlangen naar seks), in extreme gevallen zelfs zelfmoordgedachten.

Van de kant van de fysiologie, aldus lichamelijk, kan stress zich manifesteren als een afname van de immuniteit (frequente infecties, verkoudheid, griep), hartkloppingen, ademhalingsproblemen, benauwdheid op de borst, slapeloosheid en frequent wakker worden ’s nachts, eetbuien zonder duidelijke reden, frequente migraine en drukhoofdpijn, rugpijn, dyspepsie, diarree, constipatie, huidproblemen en allergieën, astma, bevend en viscositeit van de handen (veroorzaakt door overmatig zweten – een ander somatisch symptoom van stress), menstruatiestoornissen en gewichtstoename of afname.

Onder invloed van stress stijgen de bloeddruk en glucosespiegels. Het adrenalineniveau van de bijnieren neemt toe. Spijsverteringsprocessen worden geremd – het lichaam bereidt zich dus voor op een moeilijke situatie, die een ontsnapping kan vereisen. Bovendien vernietigt langdurige stress ook hersencellen, die m.in, geheugenzwakte.

behandeling

Ieder van ons heeft zijn eigen individuele recept voor stress. Sommigen zijn er effectiever in, anderen minder. In de strijd tegen chronische stress en de effecten ervan kunnen we hulp zoeken bij een psychiater, die therapie kan aanbevelen aangevuld met milde anxiolytica of antidepressiva. Daarnaast zijn de volgende manieren om met stress om te gaan te onderscheiden:

  •  Ademhaling – de gemakkelijkste methode om spanning te verminderen, kalmerend. Het kan worden toegepast op bijna alle plaatsen waar ons iets is overkomen – op een manier die onzichtbaar is voor de omgeving. Soms is het voldoende om een pauze te nemen en in een langzamer tempo te ademen. Als een vorm van therapie is de meest populaire methode de ademhaling van het middenrif.
  • Ontspanning – ontspanningsvaardigheden moeten ook worden aangeleerd en vereisen systematische oefening. Ze worden gebruikt om overmatige stressreacties te behandelen. De meest gebruikte gedragstechnieken zijn meditatie, neuromusculaire ontspanning, gecontroleerde ademhaling en biologische feedbackmethoden.
  • Lichaamsbeweging – we weten uit ervaring dat beweging veel helpt. Dit komt omdat in stressvolle situaties het lichaam zich voorbereidt om te vechten of te ontsnappen. Wanneer er geen activiteit plaatsvindt, kan dit slechte gevolgen hebben. Sport is een zeker equivalent van de oorspronkelijke defensieve reacties en zal ons lichaam in staat stellen om terug te keren naar normaal functioneren.