Vergoedingen

Intake en zorgtraject

Als GGZ zijn wij verplicht om de juistheid van uw gegevens te controleren onder andere: Identiteitsbewijs, zorgverzekering en BSN-nummer. Het is daarom van groot belang dat u bij de eerste bijeenkomst uw identiteitsbewijs meeneemt en aan de medewerkers van het secretariaat laat zien. Uw gegevens worden aangevuld in de patiëntendatabase.

In de meeste gevallen wordt een behandeling bij GGZ voor elkaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor geen aanvullende verzekering of bijzondere polisvoorwaarden nodig. Het enige dat u nodig heeft, is een geldige verwijzing van uw huisarts. De behandeling wordt vergoed als uw klachten voldoen aan de DSM-5 criteria. Zowel de huisarts als de therapeut controleren of er sprake is van een DSM-5 diagnose (handboek psychische stoornissen). Tijdens de aanmelding beoordeelt uw arts of uw zorg in aanmerking komt voor vergoeding door uw zorgverzekeraar. U wordt hierover duidelijk geïnformeerd.

Voor meer informatie over de gedekte medische kosten kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Financieel houdt dat het volgende in:

De behandeltarieven bij de GGZ voor elkaar worden landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). U vindt ze op de website van ‘Tarievenlijst verzekeraars 2024′.
Afhankelijk van uw zorgverzekering kunnen de kosten voor een behandeling bij GGZ voor elkaar variëren. Het verschil zit vooral in het feit of uw zorgverzekeraar wel of geen contract heeft met onze instelling.

Verzekeraars die een overeenkomst hebben met GGZ voor elkaar
Hieronder vindt u een lijst met zorgverzekeraars waarmee onze instelling een contract heeft afgesloten. Als uw verzekeringsmaatschappij op deze lijst staat, betekent dit dat alle kosten die verband houden met de behandeling door uw verzekeringsmaatschappij worden vergoed. (Let op! Onthoud “eigen risico”)

Verzekeringen niet afgesloten bij GGZ voor elkaar
Heeft uw zorgverzekeraar geen contract met onze instelling? Dan ontvangt u regelmatig een nota. Nadat u dit bij uw verzekeringsmaatschappij heeft aangegeven, kunt u een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van uw verzekeraar. Afhankelijk van het bedrag dat u van uw verzekeraar ontvangt, bent u verplicht het overige bedrag zelf te betalen. Het bedrag is afhankelijk van de verzekeraar, haar polis en het soort behandeling. (Let op! Onthoud “eigen risico”)

Voor meer informatie over de kosten van een behandeling bij GGZ kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Tarievenlijst 2024

De behandeltarieven voor generalistische eerstelijns psychiatrische zorg en specialistische psychiatrische zorg worden landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Eigen risico

Voor een behandeling bij GGZ voor elkaar kan de verzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengen, de zogenaamde “eigen risico”. Het eigen risico varieert van € 385,- tot € 885,- per jaar. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw verzekering. Heeft u dit jaar uw eigen risico nog niet betaald? Het kan voorkomen dat de verzekering dit bedrag inhoudt op de vergoeding van uw behandeling bij GGZ voor elkaar. U krijgt dan een lagere vergoeding van uw zorgverzekeraar en u bent verplicht het in mindering gebrachte bedrag op de rekening van onze instelling te storten.

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vergoeding GGZ

Gecontracteerde zorg

Wij hebben contract voor 2024 jaar met koepelorganisaties:

A.S.R., Achmea, DSW, CZ, Zorg en Zekerheid, Eucare, Menzis, VGZ
(Zie hieronder de foto)

 Niet-gecontracteerde zorg – indienen nota

Koepelorganisaties behorende tot niet-gecontracteerde zorg:

Salland-zorg, ENO

Bij niet-gecontracteerde zorg ontvangt u van ons een nota en declareert u deze zelf bij uw zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat uw contactgegevens en adres dat u aan ons hebt verstrekt, actueel zijn.

Eerst ontvangt u van ons een factuur met daarin het gehele bedrag voor een bepaalde behandelperiode. Vervolgens stuurt u het naar uw verzekeringsmaatschappij. U ontvangt dan een gedeeltelijke terugbetaling. De terugbetaling kan variëren van 50% tot 95% en is afhankelijk van uw polis. Het bedrag dat u van de zorgverzekeraar ontvangt, wordt overgemaakt op de rekening van GGZ voor elkaar.

U kunt het aan ons verschuldigde bedrag in één keer aan ons betalen, of eerst het bedrag dat u van de verzekeraar ontvangt en daarna het restant aan ons. De hoogte van de subsidie ​​is afhankelijk van het terug te betalen percentage. Hierbij hoort een verplichte ‘eigen bijdrage’ die bij de behandeling betaald moet worden. Na ondertekening van de documenten ontvangt u hierover nadere toelichting.

Sommige restitutiebeleidsregels vergoeden 100% en andere niet. Voor meer informatie adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Bent u verzekerd bij één van de zorgverzekeraars op de foto hierboven, dan heeft u een volledige dekking. Bent u er niet helemaal zeker van of uw zorg 100% vergoed wordt? Neem dan voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar. Zeker als het gaat om niet-gecontracteerde zorg. Wij adviseren u dit bij twijfel te doen, om misverstanden te voorkomen.