WERKGEBIEDEN

SCHEMA THERAPIE

Schematherapie (TS) is een psychotherapeutische benadering die oorspronkelijk is afgeleid van cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij cognitieve gedragstherapie, psychodynamische en Gestalttherapie-benaderingen in de aannames zijn geïntegreerd. Schematherapie is een relatief nieuwe vorm van therapie die effectief helpt bij veel emotionele problemen. Het is een therapeutisch voorstel voor mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen, maar ook voor mensen die chronische emotionele problemen ervaren, bijvoorbeeld last hebben van terugkerende depressies, eetstoornissen, een laag zelfbeeld hebben of moeilijkheden hebben in relaties met anderen.

De basisconcepten in schematherapie zijn:

  • vroege onaangepaste schema’s – dit is een emotioneel en cognitief patroon dat destructief is voor een bepaalde persoon.
  • schemagebieden – we kunnen zes algemene categorieën van de emotionele behoeften van een kind definiëren: de behoefte aan veiligheid, de behoefte aan contact met anderen, de behoefte aan autonomie, de behoefte aan eigenwaarde, de behoefte aan zelfexpressie, de behoefte aan echte beperkingen. Wanneer niet aan deze behoeften wordt voldaan, ontstaan ​​er schema’s.
  • copingstijlen – dit is een manier om met schema’s om te gaan. Er zijn drie copingstijlen: vermijden, onderwerping en tegenaanval
  • modi – dit is een emotionele toestand en reactie op een bepaalde situatie. Het doel ervan is het hoofd te bieden. Een modus wordt geactiveerd door een bepaalde situatie, die op zijn beurt ons schema activeert en een specifieke reactie veroorzaakt. Veel modi leiden tot een ongepaste reactie die uiteindelijk ons ​​of anderen pijn doet.

Het doel van schematherapie is patiënten te helpen in hun emotionele basisbehoeften te voorzien. De belangrijkste stappen om dit te bereiken zijn het leren hoe:

  • te stoppen met onjuiste coping-stijlen en -modi die het contact met gevoelens blokkeren
  • het ‘genezen’ van de schema’s en kwetsbare modi door tegemoet te komen aan emotionele behoeften binnen en buiten de therapeutische relatie
  • inclusief redelijke grenzen voor woede, impulsieve of overcompenserende schema’s en modi aan te zetten
  • vechten tegen al te kritische of veeleisende schema’s en modi
  • het bouwen van gezonde schema’s en modi

Schematherapie wordt gebruikt om disfunctionele schema’s te identificeren en deze te ‘genezen’. Dit betekent het veranderen van schema’s naar meer adaptieve schema’s en het leren van manieren om met verschillende situaties om te gaan op een manier die niet voortvloeit uit de schema’s van kinderen.

Wanneer zou u moeten overwegen om met schematherapie te beginnen? Allereerst als je terugkerende problemen in je leven opmerkt. Ze kunnen uit verschillende levensgebieden komen. Bijvoorbeeld:

  • Je herhaalt een constant patroon in je hechte relaties: je wordt geassocieerd met mensen die niet in staat zijn zich te binden; je ‘kiest’ bepaalde mensen als partner (bijvoorbeeld zeer kritische, dominante of altijd zeer meegaande mensen); je vermijdt nauwe relaties helemaal; of je verveelt je snel en verbreekt de relatie.
  • Je hebt een verstoord gevoel van eigenwaarde – je denkt alleen maar de ergste dingen over jezelf; je bent voortdurend ontevreden over jezelf; u bent niet in staat uw grenzen en rechten tegenover anderen te verdedigen; je vergelijkt jezelf met anderen en dat gaat altijd in jouw nadeel.
  • Je hebt voortdurend dezelfde problemen op het werk, op school, op de universiteit – je stelt verschillende taken uit zodanig, dat je vervolgens te weinig tijd hebt om ze goed af te ronden; je gaat verschillende uitdagingen niet aan, hoewel je ze soms wel graag zou willen aangaan; of je verdwaalt in details, controleren en corrigeren, waar je te veel tijd aan besteedt.
  • Je leven bestaat uit het voldoen aan de verwachtingen en de eisen van anderen – je offert te veel op voor anderen en vergeet jezelf; je doet veel dingen om aandacht of bewondering van andere mensen te verdienen; je laat anderen over je leven beslissen en je doet dingen ondanks jezelf.
  • Je ervaart moeilijkheden op een bepaald gebied van je leven, maar je weet niet waarom.
  • Je ervaart zeer sterke emoties die je niet onder controle hebt of je hebt sterke stemmingswisselingen zonder duidelijke reden.
  • U lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline-persoonlijkheidsstoornis).
  • De kans is groot dat er achter dit soort problemen patronen schuilgaan die voortdurend tot dezelfde situaties ‘leiden’.

Schematherapie is een langetermijnaanpak. Die duurt meestal 1-2 jaar. De bijeenkomsten vinden doorgaans één keer per één of om de week plaats en duren 50-60 minuten. Aan het begin van de therapie zal de psychotherapeut uw patronen helpen te identificeren en waar deze vandaan komen. Dit is een kans om de oorzaak van uw huidige problemen te begrijpen. Er is nog steeds tijd en ruimte om patronen en manieren om ermee om te leren gaan en die te veranderen.