hulponderwerp

historische persoonlijkheidsstoornis

Een persoon met een theatrale persoonlijkheidsstoornis is iemand kleurrijk, theatraal, zichtbaar en opvallend. Het is eerder onmogelijk om te missen, en als iets haar omgeving zou kunnen afleiden, zal het die aandacht terugtrekken. Ze zal luid en emotioneel spreken, en haar uitspraken zullen vol staan ​​met bijvoeglijke naamwoorden die laten zien dat wat er met haar aan de hand is of is gebeurd, zo buitengewoon is. Als de omgeving echter een bepaald onderwerp of gedrag als ongepast beschouwt, zullen ze zich er snel aan aanpassen. Het is onwaarschijnlijk dat het zich tegen alles en iedereen zal houden aan zijn mening. Het uiterlijk van mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis wordt beschreven als verleidelijk, soms overdreven seksualiteit. In ieder geval is fysieke aantrekkelijkheid echter belangrijk, wat snel merkbaar wordt in contact met die persoon.

symptomen

De belangrijkste symptomen van de theatrale persoonlijkheid zijn emotionele vluchtigheid en labiliteit, en overexpressie van emoties. Een persoon met deze stoornis heeft geen remmingen bij het theatraal presenteren van hun dilemma’s. Hij wil koste wat kost de aandacht van de omgeving trekken, indruk maken op het publiek en geaccepteerd worden. Tegelijkertijd heeft een persoon met een theatrale persoonlijkheid de neiging om in depressieve toestanden te vervallen, die hij wil compenseren door gedrag dat erop gericht is de sympathie van de omgeving te winnen. Hij kan flirterig zijn, maar ook grillig. Bovenal is hij theatraal en overdreven in hoe hij spreekt en zich gedraagt. De emotionaliteit van de theatrale persoonlijkheid is, ondanks zijn krachtige manifestatie, echter oppervlakkig, wat meestal een ongunstige indruk maakt op de omgeving. De theatraal persoon kan ook onvoldoende reageren op de situatie (bijvoorbeeld hardop lachen in trieste omstandigheden) en emotionele chantage gebruiken als een vorm van manipulatie. Het wordt gekenmerkt door een gebrek aan authenticiteit in het ervaren van theatraal gedemonstreerde emoties, overgevoeligheid voor kritiek en egocentrisme. Mensen met een histronische persoonlijkheid zijn vaak bang voor denkbeeldige ziekten, die ze met overdreven uitdrukking aan buitenstaanders vertellen. Bij zulke mensen worden vaak narcistische trekken waargenomen.

oorzaken

De redenen voor de ontwikkeling van histrionische persoonlijkheidskenmerken bij een bepaalde persoon zijn meestal complex en hebben een psychologische basis, en houden verband met onjuiste opvoeding en verstoorde relaties in het gezin. Dit type persoonlijkheid ontwikkelt zich meestal bij mensen die in hun kindertijd vaak werden gestraft en bekritiseerd, onverschillig werden behandeld door hun ouders of verzorgers (ze moesten op verschillende manieren naar hun aandacht en aandacht streven) en bij mensen met een laag zelfbeeld. Ook kan het gebrek aan consistentie bij het opvoeden van een kind resulteren in de ontwikkeling van een histronische persoonlijkheid. Andere factoren die de ontwikkeling van deze aandoening bepalen, zijn erfelijke en individuele karaktereigenschappen, biologische omstandigheden (de structuur van het neurotransmittersysteem en afwijkingen in de structuur van de hersenen) en genetische aandoeningen.

diagnose

Wat betreft de criteria waarop psychiaters hun diagnose van dit type persoonlijkheid baseren, het is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door:

zich niet op uw gemak voelen in situaties waarin u niet in het middelpunt van de belangstelling staat
interacties met anderen, vaak gekenmerkt door ongepaste erotische verleiding of provocerend gedrag
manifestatie van snel veranderende en oppervlakkige emoties
consistent gebruik van fysieke verschijning om de aandacht van anderen te trekken
stijl van expressie overdreven impressionistisch en verstoken van details
zelfcreatie, theatraliteit, het overdrijven van het uiten van emoties
gevoeligheid voor suggesties, d.w.z. gemakkelijk beïnvloed worden door anderen of omstandigheden
Relaties vinden die intiemer zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

behandeling

De behandeling van een persoon met dit type persoonlijkheidsstoornis bestaat voornamelijk uit psychotherapie. De reden voor het aanvragen van therapie is meestal niet de structuur van de persoonlijkheid van een theatraal persoon, maar eerder problemen en crises die verband houden met relaties met andere mensen. Meestal zijn dit situaties waarin de patiënt een ernstig conflict ervaart, een relatiecrisis ervaart, niet op de huidige manier kan functioneren of om de een of andere reden het vermogen van de patiënt om te functioneren en ermee om te gaan verslechtert. In de loop van psychotherapie, in de relatie met de therapeut, zijn er alle kenmerken van de relatie met andere mensen die hierboven zijn besproken. Daarom kan de therapie worden gekenmerkt door sterke emoties en drama, en de verwachting bijzonder patiëntgericht te zijn. Farmacologische behandeling is geïndiceerd bij symptomen van depressie of angststoornissen.