Hulponderwerp
angst voor intimiteit
De angst voor intimiteit heeft verschillende gezichten. Mensen die het ervaren, willen intimiteit meestal niet vermijden en hunkeren er misschien zelfs naar, maar ze duwen vaak anderen weg en saboteren zelfs hun eigen relaties. Het vermogen om intimiteit te bereiken verwijst naar het vermogen om iemands ware zelf authentiek te delen met een andere persoon, hun gedachten en problemen te delen. Sommigen delen intimiteit in verschillende soorten intimiteit, en angst ervoor kan een of meer van hen in verschillende mate omvatten. Nabijheid kan bijvoorbeeld worden onderverdeeld in emotioneel, seksueel en intellectueel.
Angst voor intimiteit komt neer op twee belangrijkste zorgen:
- jezelf verliezen in een relatie,
- angst om een partner te verliezen.
Bovendien kunnen sommige specifieke fobieën, zoals angst voor aanraking, verschijnen als onderdeel van de angst voor intimiteit.
Angst voor intimiteit kan ontstaan als onderdeel van een bredere stoornis, namelijk sociale fobie. Bovendien kunnen sommige specifieke fobieën, zoals angst voor aanraking, verschijnen als onderdeel van de angst voor intimiteit.
oorzaken
De redenen die het risico creëren dat gepaard gaat met angst voor intimiteit, moeten vaak worden gezocht in kinderervaringen. Ervaringen die angst kunnen veroorzaken zijn onder andere:
- verbaal geweld,
- fysiek geweld,
- seksuele uitbuiting,
- emotionele verwaarlozing (verzorgers zijn aanwezig in het leven van het kind, maar zijn niet emotioneel beschikbaar, het kind kan er niet op vertrouwen),
- verlies van een ouder (door overlijden of echtscheiding),
- ziekte van de ouder (kan resulteren in het gevoel dat je niet op iemand anders kunt vertrouwen dan op jezelf, vooral als het gaat om rolomkering of de noodzaak om “de rol van ouders te spelen” en voor jongere broers en zussen te zorgen),
- psychische aandoening van verzorgers (bijvoorbeeld een ouder met een narcistische persoonlijkheid),
- misbruik van psychoactieve stoffen door zorgverleners.
Mensen die in hun kindertijd zijn geleerd vreemden te wantrouwen, overlevenden van depressie en overlevenden van verkrachting zijn bijzonder kwetsbaar voor angst voor intimiteit op volwassen leeftijd.
Er moet aan worden herinnerd dat niet alleen relaties met ouders angst voor intimiteit kunnen veroorzaken. Andere belangrijke personen in het leven van een kind die schadelijk worden voor het kind kunnen dergelijke problemen veroorzaken (bijv. leraren, verre familieleden en zelfs leeftijdsgenoten). Naast een bijzonder belangrijke periode in de kindertijd zijn ook ervaringen uit de adolescentie en zelfs volwassenheid belangrijk.
sumptomen
De angst voor intimiteit kan zich op veel verschillende manieren afspelen en kan verschillende soorten relaties beïnvloeden – waaronder romantisch, vriendelijk, familie en volledig uw. Het is belangrijk op te merken dat manifestaties van angst voor intimiteit vaak kunnen worden geïnterpreteerd als het tegenovergestelde van wat een persoon in een relatie wil bereiken. Iemand kan sterk verlangen naar hechte relaties, maar hun angst heeft de neiging om dingen te doen die problemen veroorzaken bij het ondersteunen ervan. Relatie saboterende activiteiten vallen meestal het meest op wanneer de relatie bijzonder wordt gewaardeerd door de persoon in kwestie.
Hieronder vindt u een lijst met enkele van de gedragingen die kenmerkend zijn voor mensen met angst voor intimiteit.
- Het aangaan van frequente en kortdurende relaties met anderen. Naarmate de relatie echter steeds hechter wordt, begint deze uit elkaar te vallen. In plaats van intimiteit op te bouwen, wordt de relatie op de een of andere manier beëindigd en vervangen door een andere, meer oppervlakkige relatie.
- Overdreven perfectionisme. De wortel van angst voor intimiteit is vaak het gevoel dat de mens het niet verdient om geliefd en gesteund te worden. Dit leidt tot een ongezonde behoefte om “perfect” te zijn om steun te verdienen. Dit kan vele vormen aannemen, zoals werkoholisme.
- Moeite met het uiten van behoeften. Dit kan ook te wijten zijn aan een gevoel van onverdiende steun van anderen. De partner is niet in staat om “in de gedachten te lezen”, dus niet-uitgesproken behoeften blijven onvervuld, wat de gevoelens bevestigt van een persoon die gelooft dat het onvervuld is. Dit creëert een vicieuze cirkel.
- Relatie sabotage. Mensen die bang zijn voor intimiteit kunnen relaties op vele manieren saboteren. Voorbeelden zijn zeer kritische beoordelingen van de partner, verdenking tegen hem, beschuldigingen van ontrouw, enz.
- Moeite met fysiek contact. Het kan zich op twee manieren manifesteren – aan de ene kant kan een persoon fysiek contact volledig vermijden, aan de andere kant lijkt het erop dat hij een constante, ononderbroken behoefte aan fysiek contact heeft.
behandeling
Of je nu de hulp van een specialist krijgt of niet, je zult wat werk moeten doen om de angst voor intimiteit te overwinnen. Alleen jij kunt het. Voor een groot deel komt dit neer op het confronteren van negatieve houdingen ten opzichte van zichzelf. Het kan tijd, verlangen en moeite kosten, maar vergeet niet dat dit de weg is naar een beter, gelukkiger en rustiger leven. In sommige gevallen zal het niet zonder een professional (psychotherapeut) gaan, vooral als de angst voor intimiteit is geworteld in de complexe gebeurtenissen uit het verleden. Veel mensen die bang zijn voor intimiteit ervaren ook depressie, middelenmisbruik en andere angststoornissen. De therapeut kan helpen bij deze problemen, waardoor een betere kwaliteit van leven wordt bereikt.