HULP BIJ AANDOENINGEN
Schizoïde persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidstype dat wordt gekenmerkt door introversie. Een persoon met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis isoleert zichzelf van de samenleving, heeft emotionele afstand tot andere mensen, inclusief familieleden. Het beperkt interpersoonlijke contacten en het uiten van emoties. Soms wordt haar gedrag als excentriek ervaren. Elke persoon heeft onderscheidende persoonlijkheidskenmerken die hun manier van denken en gedragen vormen. Soms kunnen deze kenmerken echter, onder invloed van verschillende factoren, veranderen in persoonlijkheidsstoornissen.
Zoals bij de meeste psychische stoornissen, zijn de oorzaken van een schizoïde persoonlijkheidsstoornis complex. Hoogstwaarschijnlijk bestaan ze uit genetische en biochemische factoren, evenals individuele en familiale factoren (ouders kunnen ofwel emotioneel koud zijn jegens het kind, of omgekeerd – imposant, te veel bemoeienis met de zaken van het kind) en omgevingsfactoren. Wat zeker is, is dat persoonlijkheidsstoornissen zich in de kindertijd ontwikkelen en dat mentaal abnormale gedachten en gedragingen steeds meer ingebakken worden in de volwassenheid.
Een persoon die lijdt aan een schizoïde persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door:
Psychiaters baseren hun diagnose van dit type persoonlijkheid op de volgende criteria:
In het behandelproces wordt vaak ondersteunende psychotherapie gebruikt, gericht op aspecten als: het vermogen om met de eigen problemen om te gaan, het verbeteren van sociale vaardigheden en interacties, interpersoonlijke communicatie of zelfrespect. Schizoïde mensen hebben de neiging om bepaalde persoonlijkheidsstoornissen over het hoofd te zien die hen verhinderen prikkels uit de omgeving te ontvangen en hun levenservaring correct vorm te geven. De manier waarop ze gebeurtenissen waarnemen, vergroot alleen hun angst voor emotionele intimiteit en beperkt hen van interactie met andere mensen. Hun terughoudendheid beperkt de mogelijkheden om sociale vaardigheden en gedrag te verbeteren die effectieve interpersoonlijke relaties mogelijk maken. Socialisatiegroepen kunnen mensen met een schizoïde persoonlijkheid helpen. Ook onderwijspraktijken waarin schizoïde mensen hun goede en slechte emoties leren herkennen, kunnen effectief zijn. Een dergelijke herkenning stelt patiënten in staat om hun eigen emoties en emoties die ze bij anderen kunnen waarnemen te leren, zodat ze zich kunnen inleven in andere mensen. Dergelijke praktijken stellen schizoïde mensen in staat empathie voor de buitenwereld te ontwikkelen.
HULP BIJ AANDOENINGEN