GGZ voor elkaar

HULP BIJ AANDOENINGEN

ANDERE SPECIFIEKE/NIET-GESPECIFICEERDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

Persoonlijkheidsstoornissen treden op als onze negatieve, rigide eigenschappen ons beginnen te storen en we het moeilijk vinden om ons aan te passen aan de omgeving. Een van de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen is een andere specifieke persoonlijkheidsstoornis. Het is moeilijk te classificeren. Het heeft kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen en lange termijn patronen. Een patiënt met dit type stoornis heeft drie kenmerken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, drie kenmerken van een histrionische persoonlijkheidsstoornis en vier kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit komt door het feit dat de drie kenmerken onvoldoende zijn om te spreken van een specifieke persoonlijkheidsstoornis (afhankelijk, theatraal of narcistisch). Als je echter al deze kenmerken bij elkaar optellen, kun je praten over een andere specifieke persoonlijkheidsstoornis. Het is de moeite waard om te benadrukken dat er veel verschillende combinaties van deze aandoening zijn.

Oorzaken

Tot nu toe is er geen enkele specifieke reden gegeven voor een niet-gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. De theorieën die de afgelopen eeuw zijn ontstaan, spreken over de invloed van onze genen, het milieu, onderwijs en natuur. Nu is er een overtuiging dat dit een combinatie is van al deze theorieën. Zowel de natuur als de invloed van de omgeving zijn essentieel voor de ontwikkeling van onze hersenen, en dus voor gedrag en persoonlijkheid. Het is de moeite waard eraan te denken dat de ontwikkeling van verschillende persoonlijkheidsstoornissen voor elke persoon anders is.

 

Diagnose

Verwijst naar stoornissen in het persoonlijk functioneren die niet voldoen aan de criteria van een van de gespecificeerde persoonlijkheidsstoornissen. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van eigenschappen van meer dan één bepaalde persoonlijkheidsstoornis, terwijl niet aan alle criteria voor een van deze stoornissen afzonderlijk wordt voldaan (de zogenaamde “gemengde persoonlijkheidsstoornis”), en samen veroorzaken ze aanzienlijk lijden of beperkingen op een of meer belangrijke gebieden van functioneren (bijv. sociaal, professioneel).

De diagnose van deze persoonlijkheidsstoornis kan worden gesteld als aan de volgende criteria is voldaan:

A. Een aanhoudend patroon van interne ervaringen en gedragingen die duidelijk verschillen van verwachtingen in iemands cultuur. Dit patroon wordt zichtbaar in twee (of meer) van de volgende gebieden:

  • Cognitie: een methode om zichzelf, anderen en gebeurtenissen te observeren en te interpreteren;
  • Impact: bereik, intensiteit, labyrint en relevantie van emotionele reacties;
  • Werkt in contact met anderen;
  • Pulscontrol.

B. Het hardnekkige patroon is stijf en komt tot uiting in een breed scala aan persoonlijke en sociale situaties.

C. Een duurzaam ontwerp veroorzaakt aanzienlijk leed of beperkingen in het functioneren of functioneren van de samenleving en het beroepsleven op andere belangrijke gebieden.

D. Het patroon is stabiel en langdurig, en het begin kan ten minste tijdens de puberteit of vroege volwassenheid worden getraceerd.

E. Het aanhoudende patroon werd niet eerder geassocieerd met de expressie of het gevolg van een andere psychische stoornis.

F. Het aanhoudende patroon is niet het gevolg van directe fysiologische factoren (bijv. geneeskunde) of somatische aandoeningen (bijv. schedelletsel).

 

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties voor andere specifieke/niet-gespecificeerde persoonlijkheidsstoornissen. Psychotherapie (poliklinisch, deeltijds of klinisch) is de meest geschikte en bewezen vorm van therapie. Het kan worden ondersteund door tijdelijke farmacotherapie (geneesmiddelen), sociotherapie en systemische therapie. Behandeling veroorzaakt een verandering in schadelijke patronen.

HULP BIJ AANDOENINGEN

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

PARANOÏDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

SCHIZOÏDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

SCHIZOTYPISCHE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

BORDELINE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

ANTYSIACIALE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

HISTORISCHE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

NERCISTISCHE PERSOONLIJKHEDSSTOORNIS

VERMIJDENDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

AFHANKELIJKE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

COMPULSIEVE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

ANDERE SPECIFIEKE/NIET-GESPECIFICEERDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS